• Bez kníh by sme nepoznali históriu
          • Bez kníh by sme nepoznali históriu

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice 2018

            Základná škola s materskou školou Krivany sa aj tento rok zapojila do projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc škola zrealizovala podujatie pod názvom „Skutočné knižnice - skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska”. Chlapci i dievčatá počas celého dopoludnia čítali, tvorili, vymýšľali, vyhľadávali, spájali, ba aj kreslili. Počas prvých vyučovacích hodín sa venovali vedomostným aj zábavným aktivitám - čítali si o histórii 1. ČSR, o osobnostiach - Masarykovi, Štefánikovi či o umelcoch našich dejín. Osvojené informácie využili pri tvorbe myšlienkových a pojmových máp, plagátov, fiktívnych listov i kvízov. Aj najmenší žiaci školy sa zapojili do víru zábavy i vedomostí.  Čítali si na nezvyčajných miestach - na chodbách školy. V závere dopoludnia mladší i starší absolvovali stanovištia, na ktorých si navzájom vymenili osvojené poznatky. Každý žiak si odniesol množstvo zážitkov z pestrých aktivít. Podujatie o knihách a knižniciach sa mi páčilo. Dozvedela som sa viac o osobnostiach našej histórie. Tiež ma teší, že som sa aj ja mohla zapojiť do akcie - so svojou kamarátkou sme svojim spolužiakom dávali otázky z histórie či oblasti čítania a s radosťou sme za správne odpovede rozdávali cukríky,” povedala nám o tomto podujatí siedmačka Tamara.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Exkurzia knižníc
          • Exkurzia knižníc

          • Čítanie na správnych miestach

            Vo štvrtok (25. októbra) naši siedmaci navštívili mesto Prešov. Zúčastnili sa exkurzie Knižnice P. O. Hviezdoslava i Detskej knižnice Slniečko. Spoznali priestory verejnej regionálnej knižnice s krajskou pôsobnosťou. Pracovníčka tejto inštitúcie chlapcom i dievčatám porozprávala o histórii knižnice aj o jej službách.  Vidieť toľko krásnych kníh pokope bolo naozajstným zážitkom. Žiakov najviac zaujali informácie o známych osobnostiach, ktoré navštívili priestory vzdelávacej inštitúcie. V detskej knižnici všetci návštevníci obdivovali jej útulné a nádherne vymaľované priestory. Siedmakov sprevádzala príjemná pani knihovníčka, ktorá im porozprávala aj o histórii budovy, v ktorom sídli útulná  knižnica. „Bolo to výborné. Dozvedeli sme sa množstvo informácií o Knižnici P. O. Hviezdoslava i jej pobočkách po celom Prešove,” vyjadrila sa o exkurzii siedmačka Zuzka.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Pestré tradície národov
          • Pestré tradície národov

          • Európsky deň jazykov 2018

            Vo štvrtok (25. októbra) navštívili žiaci druhého stupňa Mestskú galériu v Lipanoch. Pri  príležitosti Európskeho dňa jazykov pripravili žiaci Gymnázia v Lipanoch kultúrno-vzdelávacie podujatie v štyroch jazykoch. Pod názvom „Tradície známe-neznáme” priblížili žiakom okolitých škôl vtipné scénky zo života rôznych národov. Zabíjanie morky, hádzanie paradajok počas tradičného behu pred býkmi, karneval i svadobné zvyky poprepletané spevom, tancom, hovoreným slovom či súťažami vytvorili v galérii príjemnú atmosféru. Žiakom sa pestré pásmo páčilo. „Spoznal som, aké tradície majú iné národy. Zaujalo ma to. Páčili sa mi vtipné scénky zo života ruského, španielskeho, nemeckého a anglického národa,” povedal o tomto podujatí deviatak Jozef Urda.

            Ján Sabolík, 9. ročník

             

        • OZNAM
          • OZNAM

          • OZNAM PRE RODIČOV A ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV O JESENNÝCH PRÁZDNINÁCH

            Dňa 30.10.2018 (utorok) je štátny sviatok.

            Od 31.10.2018 (streda) do 02.11.2018 (piatok) majú žiaci jesenné prázdniny. Počas jesenných prázdnin nebude prevádzka ŠKD. Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 05.11. 2018.

        • Divadlo Babadlo - Solivarské poklady
          • Divadlo Babadlo - Solivarské poklady

          • V utorok 16. októbra 2018 sa žiaci prvého až piateho ročníka zúčastnili divadelnej inscenácie Divadla Babadlo s názvom Solivarské poklady. Táto povesť o pokladoch Slanských vrchov priblížila našim žiakom zaujímavú históriu ťažby soli a princípy jednotlivých dobových nástrojov využívaných pri výrobe soli. Jeden z týchto drevených nástrojov - gápeľ bol základom technickej scénografie na pódiu, ktorý žiakov nadchol.  V predstavení sa žiaci dozvedeli ako sa na Solivare našla soľ a ako sa ju podarilo s dômyslom vyťažiť. Príbeh niesol dávne etické posolstvo, na ktoré nesmieme zabúdať a to, že Soľ je nad zlato.

            Paedr. Janičová, Mgr. Radačovská, Mgr. Zdeneková

        • Šarkany vo vetre
          • Šarkany vo vetre

          • Druhý októbrový týždeň, presne 9. októbra, sa slniečko krásne kotúľalo po oblohe a žiaci prvého stupňa sa so svojimi triednymi učiteľkami rozhodli ísť púšťať šarkanov. Vietor dvihol do vzduchu všetky šarkany a poriadne sa s nimi vyšantil. Deti sa na poli za školou vybehali až tak, že sa niektorým pomotali šnúrky na šarkanov. Pomohli potom už iba nožnice :). Tešíme sa na ďalšiu jeseň a naše šarkany.

            Paedr. Janičová, Mgr. Radačovská, Mgr. Zdeneková

        • Stále sa zlepšujeme
          • Stále sa zlepšujeme

          • Podtatranský školák 2018

            Naši novinári 26. septembra už po štvrtýkrát navštívili Podtatranskú knižnicu. V priestoroch tejto inštitúcie sa opäť konalo vyhodnotenie súťaže o najlepší školský časopis základných škôl Prešovského a Košického kraja. Porota hodnotila obsah, štylistiku, náročnosť, grafiku, fotografie, titulku a kreativitu 22 časopisov. Patronát nad súťažou opäť prevzala Veronika Fitzeková. Príjemná porotkyňa všetkých účastníkov pochválila a povzbudila do ďalšej práce. Vyzdvihla fantáziu, nadšenie redaktorov a ich snahu byť stále lepší. Hoci sa školský časopis Krivý Jany  neumiestnil  v prvej trojke, naši redaktori získali  množstvo nových podnetov a aj chuť ďalej písať. „Mne sa táto akcia páčila. Dozvedeli sme sa, ako urobiť časopis čo najlepšie. Získali sme zaujímavé informácie, spoznali  sme chlapcov i dievčatá z iných škôl. Boli sme očarení krásou Tatier. Slnečný deň sme využili na prechádzku po meste Poprad,” povedala o účasti na tejto regionálnej súťaži Nikola Pavlufčíková, žiačka 7. ročníka.  

            Ján Sabolík, 9. ročník

             

        • Exkurzia - Ústavný súd
          • Exkurzia - Ústavný súd

          • Vo štvrtok 27. septembra 2018 sa žiaci 8.A pod vedením pani učiteľky Mgr. Moniky Kuchárovej zúčastnili na exkurzii v Košiciach. Cieľom exkurzie bola návšteva Ústavného súdu pri príležitosti tretieho ročníka Dňa otvorených dverí Ústavného súdu v Košiciach. Žiaci mali možnosť nazrieť do interiérov a záhrady Ústavného súdu, prezrieť si priestory, ktoré sú inak verejnosti nedostupné.

            Mgr. Monika Kuchárová

          • OZNAM RZ

          • Oznam pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov

            Plenárne a triedne zasadnutia RZ

            Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás pozvať na plenárne a triedne aktívy rodičov,
            ktoré sa uskutočnia v stredu 3.októbra 2018  o 16.00 hod.
            v budove základnej školy. Triedne aktívy sa uskutočnia
            po plenárnom RZ v jednotlivých triedach.

            Vopred ďakujeme za Vašu aktívnu účasť !

        • 1. ročník - pomôcky
          • 1. ročník - pomôcky

          •  

            Zoznam pomôcok a potrieb do 1. ročníka

             

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, s uzavretou pätou, nie šľapky

             

            Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo, 1ks toaletný papier, hygienické vreckovky 5ks

             

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava, biele tričko, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou, biele ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,/v kufríku/

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I - NOOR), pohár na vodu (nie sklenený), 2 ks guľatých štetcov (tenší a hrubší), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier - 2 sady, obrusy na lavice zakúpila pani učiteľka :-)

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

            Peračník

            3 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), lepidlo (vysúvacia lep. tyčinka), farebné perá (zel., červ, čierna)

            Neskôr /2 ks atramentové pero (najlepšie zn. TORNADO alebo pero na bombičky), malá bavlnená handrička, /

             

            Pre potešenie

            - fixky

            - pravítko

            - náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do plastovej nerozbitnej fľaše

              Zošity :  - Zošit 5110   (1 ks)                                

            - Zošit 511   (5 ks) 

            - Zošit 512   (2ks)                                                                 

            - Zošit 513   (2 ks)                                 

            - malý slovníček na oznamy - Zošit 644   (1 ks)

            - Zošit 420   (1 ks)

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!!!

            (veci vo vrecúškach TEV, VYV a na prezuvkách, prípadne pomôcky v peračníku..)

             

             

            Kontakt na tr. učiteľku - e-mail: maria.dacova@gmail.com


            Triedna učiteľka: Mgr. Mária Zdeneková

             

        • Smrekovica
          • Smrekovica

          • Cieľom tohtoročnej exkurzie z regionálnej geografie sa stalo pohorie Branisko a jeho najvyšší vrch Smrekovica /1200 m.n.m./ Túry sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka s cieľom spoznávať mikroregión Horná Torysa. Počas túry, ktorá vedie z obce Vyšný Slavkov po žltej značkovanej trase mohli žiaci spoznávať pohorie Branisko, okolité pohoria ako napr. Levočské vrchy  alebo pokochať sa výhľadom na Spišský hrad. V príjemnom letnom počasí chutila aj „opekačka“ na vrchole.

            Mgr. Ľubomír Bodnár

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Škola v prírode  ako v rozprávke

            alebo

            ako prváci vandrovali

            Kde bolo tam bolo, v krajine kde sa veľa smialo a hralo žila raz jedna veľká prvácka rodinka. To im bolo sveta žiť! Veľa sa učili, kreslili, spievali a radi sa mali. Jedného dňa sa vybrali do sveta šťastie skúsiť. Išli a išli až prišli do kráľovského mesta Stará Ľubovňa. Pod hradom sa pýtali do služby. Najprv sa učili za pastierov, potom na skusy ku gazdovi – no prasiatka im smrdeli a tak sa pýtali do služby k drotárovi. Ťažká to bola práca, skoro rok doma neboli. Povedali si teda, že lepšie by im bolo v mlyne. Nosili vrecia s obilím, veľa pracovali a tak si posúchy vyslúžili. To vám bola dobrota! Keď už všetky remeslá vyskúšali, rozhodli sa ísť na hrad pozrieť kráľa i kráľovnú pozdraviť. Od drotára sa totiž dozvedeli, že sa na hrade akési klenoty stratili. Hotový poklad! Tak sa tam vybrali. Na hrade ich privítali, no zároveň im neľahké úlohy dali a hádanky, pri ktorých sa riadne zapotili. Putovali hradom od krásnej dievčiny ku kováčovi, pri ktorom museli počítať i hádzať podkovy. Nakoniec sa na nich šťastie usmialo a klenoty našli. Keďže kráľ bol veľmi šťastný, za odmenu im sľúbil kráľovstvo, len si musia spomedzi seba vyvoliť kráľa. Radili sa oni radili a vybrali si za kráľa Maroša. Tak na hrade panoval Maroš I. Dobre im bolo, lebo kráľ bol milý, spravodlivý a veľmi múdry. Mal svoj ľud rád a preto  im pod hradom rytierske hry pripravil. Boli tu šermiarske súboje s rôznymi bodákmi, mečmi a mačetami, ba aj gumenými kyjakmi. Tomu všetkému sa prizerala a udatným rytierom palce držala  krásna princezná Alexandra. Počas súbojov sa rozhodovalo o živote a smrti! A víťaz - ten mal byť princeznou pobozkaný. No v poslednej chvíli si to princezná  rozmyslela a ušla.

            Prvákom  sa krásne žilo v tej Starej Ľubovni – v škole v prírode – a žili by si tam aj dodnes.Hrali by sa, spievali, na prechádzky ku boroviciam Vejmutovkám chodili, v bazéne kúpali ... keby nezazvonil zvonec a ich rozprávky nebol koniec!

            PaedDr. Katarína Janičová

        • MDD
          • MDD

          • Namiesto učenia zábava a veľa zážitkov

            Prvý júnový deň už tradične patrí deťom. Starší i mladší, dokonca aj tí najmenší si naplno užili sviatok zábavy. Nádherný slnečný deň sa začal vystúpením Sokoliarskej skupiny Horus. Vidieť zblízka myšiaka, sokola, sovu priamo v areáli školy bolo pre všetkých žiakov i učiteľov naozajstným zážitkom. S úžasom sledovali pohyb dravcov a krásu ich letu. Bolo nádherné sledovať lovecké nadanie myšiaka či sovy. Sokoliar veľmi vtipným spôsobom rozprával o spôsobe života dravcov, ktoré pobavili prítomných. Po predstavení umenia sokoliarov nasledovali vytúžené stanovištia, na ktorých mohli deti ukázať svoje zručnosti či športové nadanie. Získavali tombolové lístky, vďaka ktorým mohli vyhrať zaujímavé ceny. Súčasťou milého dopoludnia bolo maľovanie na tvár. Deťom sa najviac páčili motívy motýľa, kostry či kvetu. „Oslavu sviatku detí som si veľmi užila. Páčili sa mi všetky stanovištia, ktoré pre nás učitelia pripravili. Aj tombola bola veľmi dobrým nápadom. Myslím si, že všetkým sa to páčilo. Celý deň pobehovalo po školskom ihrisku veľa šťastných tvárí. Bol to skvelý deň a ja zaň všetkým ďakujem,“ povedala o MDD ôsmačka Alexandra.

                                                                               

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Ranná rozcvička
          • Ranná rozcvička

          • „Do školy na bicykli"

            Štvrtý májový týždeň bol pre krivianskych žiakov nezvyčajný. Celých päť dní totiž prichádzali na vyučovanie dvojkolesovým dopravným prostriedkom asi štyridsiati žiaci, ktorí sa zapojili do zaujímavej akcie, aby niečo urobili pre svoje zdravie. Práve bicykel je nielen dvojkolesové vozidlo poháňané nohami, ale aj výborná športová pomôcka. Žiakov navyše motivovala kartička Petra Sagana, ktorú mohli použiť pri nesplnení svojich  vyučovacích povinností. „Bolo to super.  Kartičky   s portrétom nášho najlepšieho cyklistu som využil a zachránil som si známky. Pomohlo mi to a zároveň som prišiel domov skôr. A to ma fakt potešilo,“ vyjadril sa o tejto neobyčajnej akcii šiestak Lukáš Gurka.

            Klaudia Miková, 9. ročník

        • MILUJEME VODU
          • MILUJEME VODU

          • Plavecký výcvik 2018

            Naši piataci a šiestaci v dňoch 21. - 25. mája naplno šantili vo vode. V krytom bazéne, ktorý sa nachádza v horskom rekreačnom stredisku Drienica, totiž absolvovali základný plavecký výcvik. Chlapci a dievčatá prekonávali strach z vody. Každý deň si osvojovali základy plávania. Zároveň si posilňovali svoje zdravie a zvyšovali telesnú kondíciu. Základné plavecké spôsoby ako kraul, znak či prsia ich zaujali. A v posledný deň plaveckého výcviku ich použili v záverečných pretekoch. Domov si odniesli diplom za výborné výsledky v plávaní. „Na plaveckom výcviku som sa cítila dobre. Učitelia nám pripravili zaujímavé aktivity. Hľadali sme puky, hrali sa s loptou a ponárali sa do vody. Skákanie do vody bolo fajn," povedala nám o päťdňovej akcii šiestačka Sophia Luňaková.

                                                                                                                                            Nikola Pavlufčíková, 6. ročník

        • Informácií nikdy nie je dosť
          • Informácií nikdy nie je dosť

          • Návšteva Steelparku v Košiciach

             

            Naši ôsmaci si 23. mája z Košíc priniesli množstvo nových informácií. Umožnila im to návšteva parku vedy a zábavy. Steelpark  prináša zážitok z poznávania. Laboratórne aktivity s názvom „Ako horí sviečka” či „Čo nám ukazuje laser?” boli obohatené zaujímavými poznatkami z fyziky. Ich cieľom bolo hravou a zábavnou formou naučiť deti vybrané oblasti matematiky a rozviť ich logické myslenie. Súčasťou Steelparku boli aj interaktívne expozície a iné zaujímavosti.  „V Steelparku sa mi páčilo. Už viem, z čoho sa skladá plameň sviečky a ako sa meria jeho teplota. Zistila som nové informácie o laseri. Bolo to zábavné a veľmi poučné,” povedala o zaujímavom podujatí ôsmačka Alexandra Verešpejová.

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Deň vyučovania v prírode
          • Deň vyučovania v prírode

          • Projekt Strom života v našej škole

             

            Naša škola  sa zapojila do Dňa vyučovania v prírode 2018. Celosvetovú akciu zo Slovenska podporilo 75 škôl a 5800 detí. Jej cieľom bolo vziať čo najviac detí do prírodného prostredia, kde sa môžu hrať a vzdelávať. Žiaci 1. stupňa navštívili kriviansky amfiteáter. V jeho areáli sa zoznámili s históriou obce i  jej známymi osobnosťami. Spoznávali ľudovú kultúru či staré poľnohospodárske stroje. Navštívili dokonca aj kaštieľ s nádherným parkom. Nenechali sa zahanbiť ani druháci, ktorí v rámci predmetu prvouka poznávali stromy a byliny. Žiaci 2. stupňa  vytvorili kvetinový záhon pred budovou školy. Zároveň pomohli upraviť a vyčistiť bylinkový záhon v areáli  školy. Strom života je environmentálna organizácia, ktorá ponúka programy výchovy k životnému prostrediu. Zameriava sa aj na témy súvisiace s osobnostným rozvojom detí a mládeže.

            Ján Sabolík, 8. ročník