• Krajské kolo McDonald´s Cupu

          • Šestka je niekedy úžasné číslo

            Najväčšie futbalové podujatie svojho druhu na Slovenku má za sebou krajské kolo. Z celkového počtu viac ako 180 základných škôl Prešovského kraja, ktoré sa zapojili do 25. ročníka, sa naši žiaci prebojovali medzi 12 najlepších. S rovesníkmi z celého kraja si 9.5.2024 zmerali sily na futbalovom štadióne v Poprade. V základnej skupine po víťazstvách nad Levočou a Kračúnovcami a prehre s Bardejovom sme obsadili 2. miesto. V skupine o umiestnenie nám už nestačili sily na Sninu a Humenné a tak nám patrí krásne 6. miesto z 12 účastníkov krajského kola. Žiaci predviedli skvelé výkony, zažili úžasnú atmosféru na krásnom štadióne. Užili si nie len hru, ale aj fotenie s youtubermi Smilo a Kopačkovo. Domov sme síce odchádzali unavení, ale o to viac plní zážitkov a radosti z futbalu. Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.                                     
                  Mgr. Ľubomír Bodnár

          • Praktický seminár na Prešovskej univerzite

          • V piatok 10. mája sa niektorí žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili praktického seminára na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. Jeho cieľom bolo ukázať praktickú stránku predmetov biológia a fyzika. Na Katedre biológie sme mali možnosť vyskúšať si mikroskopovanie s kvalitnými mikroskopmi, prácu s kostrovým materiálom, pipetovanie. Osvojili sme si aj základy daktyloskopie – náuky o otlačkoch prstov. Na Katedre fyziky sme si v praxi osvojili platnosť rozličných fyzikálnych zákonov o tlaku či gravitačnej sile na predmetoch a javoch z bežného života. Po skončení seminára sme navštívili Novum. Tešíme sa, že sa táto akcia žiakom páčila a snáď ich taktiež motivovala k štúdiu prírodovedných predmetov.

               RNDr. Štefan Klembara

          • Víťaz Bio olympiády

          •  Filip Šimko zvíťazil v okrese a postúpil do krajského kola Biologickej olympiády!

            Náš hrdý reprezentant školy, Filip Šimko, nedávno oslnil svojimi vedomosťami a vášňou v biologickom svete, keď sa zúčastnil Biologickej olympiády so zameraním na rastliny v okolí vôd. Jeho neuveriteľné úsilie a oddanosť priniesli ovocie, keď sa stal víťazom 1. miesta v okrese!

            Filipova cesta k výhre nebola ľahká. Svojimi znalosťami a nadšením pre biológiu dokázal prekonať všetky výzvy, s ktorými sa stretol počas súťaže. Jeho schopnosť pozorovania, analyzovania a pochopenia rastlín v ich prirodzenom prostredí nás ohromila a ukázala nám, aký veľký potenciál sa skrýva v tomto žiakovi.

            S jeho triumfom v okrese sa Filip teraz chystá postúpiť do ďalšieho kola súťaže - do krajského kola. Jeho úspech je dôkazom tvrdej práce, odhodlania a nezlomnej vášne pre vedu. Veríme, že bude pokračovať vo svojom úspešnom zapálení a že nás bude ďalej pýšiť svojimi úspechmi.

            Gratulujeme Filipovi k jeho úžasnému víťazstvu a želáme mu veľa šťastia a úspechov v nadchádzajúcom krajskom kole Biologickej olympiády! Nech sa mu darí a nech nás inšpiruje a obohacuje svojimi poznatkami o fascinujúcom svete rastlín.

            Mgr. Nikola Karaffová

          • Oznam

          • Zápis žiakov do 5. ročníka

            Prihláška do 5. ročníka ZŠ (školský rok 2024/2025)

            Prihlásiť žiaka / žiačku do piateho ročníka našej školy je možné nasledovne:

            Vyplniť a odoslať TU elektronickú prihlášku , následne ju vytlačiť a podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) doručiť do školy osobne alebo poštou na adresu školy alebo vhodením do poštovej schránky školy  pri hlavnom vchode.

            V prípade akýchkoľvek otázok, problémov s vyplnením, odoslaním alebo tlačou prihlášky nás bezodkladne kontaktujte na t. č.: 0910 897 681 a problém individuálne vyriešime. Ďakujeme.

            Ak sa chcete zápisu zúčastniť osobne, môžete tak urobiť v dňoch od 9. 5. do 17. 5. 2024 v čase od 7.30 – 15.00 h - k zápisu je potrebné priniesť:

            • Vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi,
            • rodný list žiaka,
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • v prípade potreby je možné dohodnúť termín zápisu na telefónnom čísle: 0910 897 681.

            Poznámka: Žiakov štvrtého ročníka našej ZŠ nie je potrebné prihlasovať. Školský obvod našej školy tvorí územie obce Krivany, aj celé územie susednej  obce Torysa, ktorá má zriadenú základnú školu pre 1. - 4. roč.

            Mgr. Mária Kromková
               
            riaditeľka školy

          • Oznam

          • PRIJÍMANIE DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

            Riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Krivanoch v súlade s § 59 a 59a zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že žiadosti o prijatie dieťaťa  na predprimárne vzdelávanie do materskej školy na školský rok 2024/2025 sa budú prijímať 17. mája 2024 v čase od 15:00 do 16:30 h alebo po dohode s vedením školy (tel. č. 0910 897 681) dieťa bude možné zapísať aj v inom májovom termíne.

            Prijatie dieťaťa do MŠ je podmienené žiadosťou zákonného zástupcu, ktorú podáva riaditeľke školy spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast,  ktoré obsahuje aj údaje o povinnom očkovaní dieťaťa a v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami aj s vyjadrením príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporúčaním všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Zákonný zástupca môže využiť na podanie žiadosti na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie formulár ELEKTRONICKÁ ŽIADOSŤ, ktorý po vyplnení vytlačí a následne ho podpísaný, obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami) donesie v deň zápisu, spolu s potvrdením LEKÁRSKE POTVRDENIE O ZDRAVOTNOM STAVE DIEŤAŤA.

            Zákonný zástupca môže využiť aj formulár v tlačenej podobe, ktorý je k dispozícii na vrátnici a v MŠ ŽIADOSŤ DO MŠ, rovnako ho podpísať obidvoma rodičmi a doniesť v deň zápisu.

            Zákonný zástupca dieťaťa môže podať žiadosť do viacerých materských škôl a doručiť ju osobne, poštou na adresu materskej školy,  odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu, prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky ZŠ s MŠ Krivany.

            Kritéria prijímania detí na predprimárne vzdelávanie:

            • prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné

            (t.j. deti, ktoré k 31.8.2024 dovŕšia vek 5 rokov )

            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie

            (t.j. deti, ktoré k 31.8.2024 dovŕšia vek 4 roky)

            • deti od troch rokov veku
            • deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita ustanovená rozhodnutím regionálneho úradu verejného zdravotníctva a podmienky MŠ.

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia v priebehu školského roka.

            Riaditeľka ZŠ s MŠ Krivany vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30. júna 2024.

          • Turistický krúžok

          • Aktivity turistického krúžku vo februári až apríli

            Naša posledná zimná túra sa uskutočnila v nedeľu 4. februára. Počas nej sme prešli pohorím Hromovec. Vyrážali sme z Krásnej Lúky cez vrchy Kňazová (824 m) a Demianka (789 m) až do Krivian. Počas túry sme zažili sneh, dážď aj blato a naši žiaci ukázali, že sú skúsení turisti a dokážu zvládnuť aj takéto excesy počasia bez hundrania. Dokopy sme prešli 13,1 km (https://www.relive.cc/web/view/vNOP77KMX2v).

            Prvá tohtoročná jarná túra sa uskutočnila v nedeľu 18. februára a jej cieľom bol vrch Bachureň (1 081 m) – najvyšší bod rovnomenného pohoria. Túra sa začala z Nižného Slavkova. Okolo vodopádov Starý mlyn sme vystúpili na samotný vrch a prezreli si zaujímavé skalné útvary blízko neho. Presvedčili sme sa, že prostredie Bachureň je bohaté na vodopády, pramene a studničky. Spolu sme prešli 14,2 km. Za pomoc s odvozom ďakujeme pani Karbašovej (https://www.relive.cc/web/view/vNOP7D1jL2v).

            Druhá cyklotúra v tomto školskom roku sa uskutočnila v nedeľu 7. apríla. Z Krivian sme sa presunuli cez Torysu, Brezovicu a Tichý Potok do „raja“ pre cyklistov – Levočských vrchov. Preskúmali sme zvyšky dvoch dedín, ktoré padli za obeť bývalému vojenskému obvodu Javorina. Na mieste, kde stála dedina Blažov je dnes kaplnka a zvyšky farskej stodoly a kostola. Na mieste, kde stála dedina Blažovská Dolina sú pozostatky kaštieľa rodiny Mengersen. Odtiaľ sme sa presunuli ešte hlbšie do Levočských vrchov k Hanigovskej chate a potom naspäť do Krivian. Prešli sme 38 km (https://www.relive.cc/view/vMq53o431QO).

            RNDr. Štefan Klembara

          • V kovbojskom saloone

          • Zápis do prvého ročníka

            V našej škole 4. apríla sa uskutočnil zápis do prvého ročníka. Ako sme sľúbili, cestu do „kovbojského saloona“ budúci prváci našli, keď sa „podkovami“ nechali viesť. Každý smelý kovboj, či kovbojka nám  ukázali, čo sa v škôlke naučili. Hravo precválali geometrickými tvarmi, všetko správne spočítali, nakreslili pekné postavičky svojich rodičov, kamarátov, niektorí  dokonca aj seba. Po krátkom preverení svojich schopností  si vyslúžili krásny darček. Ak niektorému kovbojovi vyschlo v hrdle, mali sme pripravený stánok s kolalokovou limonádou. K zápisu neodmysliteľne patrí pamätný list, či prvá fotka z triedy.  Čo poviete na našich budúcich prváčikov?

            Mgr. Silvia Radačovská