Každá odroda má svoj príbeh
Čo je to odroda, sorta, staré odrody jabloní alebo prečo chutí jablko z našich sadov lepšie ako z obchodu ? Takýmito otázkami sa zaoberali žiaci štvrtého ročníka pri príležitosti sviatku jablka.
Dozvedeli sa tiež že:
- starú odrodu nenájdu v obchodoch, do predajní sa dostanú iba pekné bez červíkov a postriekané chemikáliami
- najcennejšiími odrodami sú naše miestne, lokálne
- ak chceme odrodu zachovať, teda ak chceme mať na strome presne tú istú, akú má sused alebo naša babka, množíme ju z jej častí, bez semienka
- medzi najčastejšie spôsoby u stromov patrí štepenie
- takémuto spôsobu rozmnožovania sa venoval aj Ján Lazorík, ako mladý dedinský učiteľ zakladal ovocné škôlky, vysádzal prázdne priestory ovocnými stromami
- príbeh jablku od Matúša Bujňačka dal práve Ján Lazorík, ktorý zaštepil túto miestnu odrodu a tak zachoval dedičstvo pre nás ostatných
- odrody boli kedysi veľmi vzácne, ľudia ich so sebou nosili vo forme vrúbľov na miesta, na ktoré sa sťahovali, osídľovali. Príbeh a rozšírenie odrôd teda súvisí aj s pohybom človeka
A na záver? Premýšľali sme prečo boli ovocné stromy súčasťou každej vidieckej záhrady? Prečo sú dnes len trávniky a okrasné kríky? Čo si myslíte?
PaedDr. Katarína Janičová