• Smrekovica
          • Smrekovica

          • Cieľom tohtoročnej exkurzie z regionálnej geografie sa stalo pohorie Branisko a jeho najvyšší vrch Smrekovica /1200 m.n.m./ Túry sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka s cieľom spoznávať mikroregión Horná Torysa. Počas túry, ktorá vedie z obce Vyšný Slavkov po žltej značkovanej trase mohli žiaci spoznávať pohorie Branisko, okolité pohoria ako napr. Levočské vrchy  alebo pokochať sa výhľadom na Spišský hrad. V príjemnom letnom počasí chutila aj „opekačka“ na vrchole.

            Mgr. Ľubomír Bodnár

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Škola v prírode  ako v rozprávke

            alebo

            ako prváci vandrovali

            Kde bolo tam bolo, v krajine kde sa veľa smialo a hralo žila raz jedna veľká prvácka rodinka. To im bolo sveta žiť! Veľa sa učili, kreslili, spievali a radi sa mali. Jedného dňa sa vybrali do sveta šťastie skúsiť. Išli a išli až prišli do kráľovského mesta Stará Ľubovňa. Pod hradom sa pýtali do služby. Najprv sa učili za pastierov, potom na skusy ku gazdovi – no prasiatka im smrdeli a tak sa pýtali do služby k drotárovi. Ťažká to bola práca, skoro rok doma neboli. Povedali si teda, že lepšie by im bolo v mlyne. Nosili vrecia s obilím, veľa pracovali a tak si posúchy vyslúžili. To vám bola dobrota! Keď už všetky remeslá vyskúšali, rozhodli sa ísť na hrad pozrieť kráľa i kráľovnú pozdraviť. Od drotára sa totiž dozvedeli, že sa na hrade akési klenoty stratili. Hotový poklad! Tak sa tam vybrali. Na hrade ich privítali, no zároveň im neľahké úlohy dali a hádanky, pri ktorých sa riadne zapotili. Putovali hradom od krásnej dievčiny ku kováčovi, pri ktorom museli počítať i hádzať podkovy. Nakoniec sa na nich šťastie usmialo a klenoty našli. Keďže kráľ bol veľmi šťastný, za odmenu im sľúbil kráľovstvo, len si musia spomedzi seba vyvoliť kráľa. Radili sa oni radili a vybrali si za kráľa Maroša. Tak na hrade panoval Maroš I. Dobre im bolo, lebo kráľ bol milý, spravodlivý a veľmi múdry. Mal svoj ľud rád a preto  im pod hradom rytierske hry pripravil. Boli tu šermiarske súboje s rôznymi bodákmi, mečmi a mačetami, ba aj gumenými kyjakmi. Tomu všetkému sa prizerala a udatným rytierom palce držala  krásna princezná Alexandra. Počas súbojov sa rozhodovalo o živote a smrti! A víťaz - ten mal byť princeznou pobozkaný. No v poslednej chvíli si to princezná  rozmyslela a ušla.

            Prvákom  sa krásne žilo v tej Starej Ľubovni – v škole v prírode – a žili by si tam aj dodnes.Hrali by sa, spievali, na prechádzky ku boroviciam Vejmutovkám chodili, v bazéne kúpali ... keby nezazvonil zvonec a ich rozprávky nebol koniec!

            PaedDr. Katarína Janičová

        • MDD
          • MDD

          • Namiesto učenia zábava a veľa zážitkov

            Prvý júnový deň už tradične patrí deťom. Starší i mladší, dokonca aj tí najmenší si naplno užili sviatok zábavy. Nádherný slnečný deň sa začal vystúpením Sokoliarskej skupiny Horus. Vidieť zblízka myšiaka, sokola, sovu priamo v areáli školy bolo pre všetkých žiakov i učiteľov naozajstným zážitkom. S úžasom sledovali pohyb dravcov a krásu ich letu. Bolo nádherné sledovať lovecké nadanie myšiaka či sovy. Sokoliar veľmi vtipným spôsobom rozprával o spôsobe života dravcov, ktoré pobavili prítomných. Po predstavení umenia sokoliarov nasledovali vytúžené stanovištia, na ktorých mohli deti ukázať svoje zručnosti či športové nadanie. Získavali tombolové lístky, vďaka ktorým mohli vyhrať zaujímavé ceny. Súčasťou milého dopoludnia bolo maľovanie na tvár. Deťom sa najviac páčili motívy motýľa, kostry či kvetu. „Oslavu sviatku detí som si veľmi užila. Páčili sa mi všetky stanovištia, ktoré pre nás učitelia pripravili. Aj tombola bola veľmi dobrým nápadom. Myslím si, že všetkým sa to páčilo. Celý deň pobehovalo po školskom ihrisku veľa šťastných tvárí. Bol to skvelý deň a ja zaň všetkým ďakujem,“ povedala o MDD ôsmačka Alexandra.

                                                                               

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Ranná rozcvička
          • Ranná rozcvička

          • „Do školy na bicykli"

            Štvrtý májový týždeň bol pre krivianskych žiakov nezvyčajný. Celých päť dní totiž prichádzali na vyučovanie dvojkolesovým dopravným prostriedkom asi štyridsiati žiaci, ktorí sa zapojili do zaujímavej akcie, aby niečo urobili pre svoje zdravie. Práve bicykel je nielen dvojkolesové vozidlo poháňané nohami, ale aj výborná športová pomôcka. Žiakov navyše motivovala kartička Petra Sagana, ktorú mohli použiť pri nesplnení svojich  vyučovacích povinností. „Bolo to super.  Kartičky   s portrétom nášho najlepšieho cyklistu som využil a zachránil som si známky. Pomohlo mi to a zároveň som prišiel domov skôr. A to ma fakt potešilo,“ vyjadril sa o tejto neobyčajnej akcii šiestak Lukáš Gurka.

            Klaudia Miková, 9. ročník

        • MILUJEME VODU
          • MILUJEME VODU

          • Plavecký výcvik 2018

            Naši piataci a šiestaci v dňoch 21. - 25. mája naplno šantili vo vode. V krytom bazéne, ktorý sa nachádza v horskom rekreačnom stredisku Drienica, totiž absolvovali základný plavecký výcvik. Chlapci a dievčatá prekonávali strach z vody. Každý deň si osvojovali základy plávania. Zároveň si posilňovali svoje zdravie a zvyšovali telesnú kondíciu. Základné plavecké spôsoby ako kraul, znak či prsia ich zaujali. A v posledný deň plaveckého výcviku ich použili v záverečných pretekoch. Domov si odniesli diplom za výborné výsledky v plávaní. „Na plaveckom výcviku som sa cítila dobre. Učitelia nám pripravili zaujímavé aktivity. Hľadali sme puky, hrali sa s loptou a ponárali sa do vody. Skákanie do vody bolo fajn," povedala nám o päťdňovej akcii šiestačka Sophia Luňaková.

                                                                                                                                            Nikola Pavlufčíková, 6. ročník