• Školský výlet

          • Niekde inde ako v škole

            Dňa 20. 6. 2024 sme my, žiaci 2. stupňa, boli na školskom výlete. V kaštieli Betliar sme sa dozvedeli, ako sa kedysi žilo grófom  Andrášiovcom. Potom sme sa presunuli na zmrzlinu a išli sme na prechádzku do záhrad pri kaštieli. O čosi neskôr sme preskúmali Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. Táto jaskyňa patrí aj s inými krasovými jaskyňami na Slovensku do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Naša cesta ďalej pokračovala do Zádielskej tiesňavy. Tam sme vyšli k Zádielskej chate a urobili si prestávku. Po tom všetkom sme sa vybrali do obchodného centra Optima v Košiciach, dať si niečo pod zub. Naša cesta sa skončila pri škole pred ôsmou večer.

            Justína Šejirmanová, 6.A

             

             

          • Komu vďačím za slobodu?

          • Po stopách padlých vojakov na Dukle

            Bodkou za nádherným aj keď niekedy náročným školským rokom je koncoročný výlet. Náš prvostupniarsky bol nielenže bodkou ale doslova bombou.

            Naša prvá zastávka bola v meste Svidník v historickom múzeu, kde sme sa vybrali po stopách vojakov v expozícii, ktorá podáva svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944. Videli sme autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní, vozidiel a nálezov. Premietli nám aj krátke video a animáciu, ktoré zobrazovali priebeh bojov a postupovanie vojsk.

            V Parku bojovej techniky neďaleko múzea sme si naživo mohli pozrieť a odfotiť sa pri tankoch a ďalších bojových autách, ktoré v skutočnosti vyzerali ešte väčšie ako sme si predstavovali. Naše ďalšie kroky viedli ku Pamätníku sovietskej armády, kde sme sa dozvedeli, že na našom území bojovalo a padlo viac ako deväťtisíc sovietskych vojakov.

            Naše putovanie ďalej pokračovalo na Vyhliadkovej veži na Dukle, kde sme ostali očarení nádherným panoramatickým výhľadom na slovensko-poľské pohraničie. Vyhliadková veža prešla nedávno rozsiahlou modernizáciou a sprievodca nám okrem iných zaujímavých informácií prezradil, že sa tu na jeseň budú konať výročné oslavy (80 rokov), na ktorých sa zúčastnia aj naši dôležití politici.

            Cestou späť sme samozrejme nemohli obísť známe Údolie smrti, kde prebehli najväčšie boje tejto vojenskej operácie. Bola tam naozaj krásna príroda, no najviac nás zaujala vyhliadková veža v tvare náboja, z ktorej sme mohli sledovať lúku, kde boli odstavené vojenské tanky. V múzeu nám prezradili, že tam bude osem tankov, no nám sa podarilo vypátrať len sedem. Nabudúce určite nájdeme všetky J.

            Tento náučný výlet sme po teplom dni ukončili zaslúženým oddychom v bazéne v aquaparku. Zábava vo vode padla každému dobre a bola to naozaj aj odmena za prácu v celom školskom roku. Tešíme sa ďalšie nové cestovateľské zážitky v novom školskom roku.

            Mgr. Mária Zdeneková

          • BOCIANY

          • ,,Má biele perie a dlhý zobák, vracia sa k nám každý rok, to je jeho zvyk. Čo je to?´´

                 Boli sme zvedaví, tak sme sa boli pozrieť.

                 V obci Krivany prebehla nedávno zaujímavá a poučná akcia – krúžkovanie bocianích mláďat. Toto jedinečné podujatie prilákalo pozornosť aj mladých žiakov zo Základnej školy s materskou školou v Krivanoch. Na akciu sa prišli pozrieť prváci, tretiaci a štvrtáci, ktorí mali možnosť vidieť celý proces na vlastné oči.

                 Krúžkovanie troch bocianích mláďat vykonali odborníci zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/ BirdLife Slovensko v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky. Cieľom tejto akcie je sledovanie pohybu a migrácie bocianov, čo prispieva k lepšiemu pochopeniu ich správania a ochrane tohto druhu.

                 Pre žiakov bola táto akcia nielen poučná, ale aj mimoriadne vzrušujúca. Najväčší záujem vzbudila vysokozdvižná plošina, ktorá umožnila ornitológom bezpečný prístup k bocianiemu hniezdu. Deti boli nadšené z blízkeho pohľadu na bociany a možnosti dozvedieť sa viac o ich živote a význame krúžkovania.

                 Celá akcia prispela k zvýšeniu povedomia o ochrane prírody a vzbudila v deťoch záujem o ornitológiu. Veríme, že takéto podujatia budú pokračovať a pomôžu ďalším generáciám pochopiť dôležitosť ochrany našej prírody a jej obyvateľov.
               Mgr. Miroslava Bartošová

             

          • Nová školská kuchynka

          • Žiaci objavujú čaro varenia a pečenia

            V rámci učebného plánu techniky sa žiaci našej školy môžu tešiť na praktické hodiny varenia a pečenia v novej, moderne vybavenej kuchynke. Piataci si vyskúšali prípravu jedál zo studenej kuchyne, kde vytvorili veľmi chutné parížske a kuracie šaláty. Siedmaci sa zamerali na teplú kuchyňu, a tak si mohli pochutnať na vlastnoručne upečenej pizze a voňavom perníku. Ôsmaci zase prekvapili svojimi zručnosťami pri príprave škoricových slimákov, ktoré boli nielen lahodné, ale aj krásne na pohľad. Veríme, že tieto praktické hodiny zostanú žiakom v pamäti ešte dlho a pozitívne ovplyvnia ich vzťah k vareniu a zdravým stravovacím návykom. Takéto aktivity poskytujú priestor pre rozvoj kreativity, vzájomnej spolupráce a prehlbujú záujem o kulinárske umenie, čo je neoceniteľnou súčasťou ich vzdelávacieho procesu. 
             Mgr. Katarína Janošková

          • Cesta okolo sveta za jeden deň

          • Naša škola sa premenila na medzinárodné centrum kultúry!
            V rámci projektového vyučovania na predmete občianskej náuky sme odštartovali jedinečnú cestu okolo sveta, ktorá sa zamerala na tému kultúry a multikulturalizmu. Žiaci 2. stupňa pripravili fascinujúce prezentácie o rôznych krajinách pre svojich mladších spolužiakov z 1. stupňa. Bol to deň plný smiechu, objavov a nezabudnuteľných zážitkov. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko sme zažili a nové sa naučili!
             Naša dobrodružná cesta začala v exotickom Japonsku. Rozkvitnuté sakury nás okúzlili svojou krásou a priviedli nás do sveta japonskej kultúry. Žiaci pripravili ukážku sushi. Vrcholom však bola prezentácia japonských toaliet – vybavených rôznymi tlačidlami a funkciami, ktoré by sme v Európe márne hľadali. Smiech a úžas boli na poriadku!   Z Japonska sme sa presunuli do nášho susedného Poľska, kde nás čakali významné osobnosti ako Ján Pavol II. a Mária Curie-Skłodowska. Žiaci nám priblížili ich životné príbehy a úspechy. Následne sme ochutnali tradičné poľské vafle, ktoré nám všetkým veľmi chutili. Okrem toho sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o poľskej kultúre a prírode.Naša cesta pokračovala do slnečného Talianska, kde nás privítal karnevalový čert. Zaspomínali sme si na historické gladiátorské zápasy v Koloseu, deti si mohli vyskúšať gladiátorský štít a ochutnali sme pravú taliansku pizzu. Tento deň bol plný chutí, farieb a zábavy! Španielsko nás privítalo majestátnou Sagradou Familia a dynamickým temperamentom. Naučili sme sa základné španielske frázy a zistili, aký dôležitý je futbal v španielskej kultúre. Žiaci sa zabavili pri prezentácii najznámejších futbalových klubov a hráčov. Na záver sme si pochutnali na sladkých churros, ktoré boli skutočnou lahôdkou. Vo Francúzsku sme sa preniesli do romantického Paríža. Naučili sme sa pozdravy ako "Bonjour" a "Merci" a vyskúšali sme si typické baretky. Model Eifelovej veže nás fascinoval svojou majestátnosťou a ochutnávka čerstvých croissantov bola skvelým zážitkom. Deti si užili francúzsky šarm a eleganciu.  Naša ďalšia zastávka bola vo Veľkej Británii, kde sme sa dozvedeli o tradičnom čaji o piatej. Ochutnali sme typické anglické raňajky, ktoré nám predstavili pravý britský štýl. Vrcholom prezentácie boli korunovačné klenoty, ktorých replika nám doslova vyrazila dych. Deti si užili tento kráľovský zážitok.  Poslednou zastávkou našej kultúrnej expedície bolo Švédsko. Dozvedeli sme sa o tradičných švédskych sviatkoch a ochutnali sme typický švédsky nápoj. Pre odvážlivcov bola pripravená ochutnávka švédskych slimákov. Bolo to nezabudnuteľné zakončenie našej cesty.  Naša kultúrna expedícia bola skvelým spôsobom, ako spoznať rôzne krajiny, ich tradície a zvyky. Žiaci sa nielen zabavili, ale aj naučili nové veci a rozšírili svoje obzory. Vďaka tomuto projektovému vyučovaniu sme sa na chvíľu stali svetovými cestovateľmi a priniesli sme si domov mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa na ďalšie podobné projekty a nové dobrodružstvá, ktoré nás čakajú!Príďte sa pozrieť na naše budúce projekty a zažite s nami ďalšie fascinujúce kultúrne expedície!
            PaedDr. Nikola Karaffová

          • My sa v škôlke nikdy nenudíme!

          • Každý nový týždeň nám prináša novú tému, ktorou nás pani učiteľky prevedú prostredníctvom zaujímavých hier a aktivít. Presvedčte sa sami.

            Zistili sme, že cukor, pukance a čokoláda sa nevyrábajú v Kauflande 😊, vyskúšali sme si ako chutia čaje z kvetov a plodov rôznych rastlín. Z ríše hmyzu k nám zavítali lienky, motýle i včely, o ktorých živote sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí, a dokonca sme mali možnosť vyskúšať si výrobu sviečok z včelieho plastu. Mamičkám sme urobili radosť počas vystúpenia v kultúrnom dome pri príležitosti oslavy Dňa matiek. Niektorí naši kamaráti si preverili svoje schopnosti vo Viacboji i v prednese na prehliadke Meduška.

            Týždeň detských radostí sme začali bábkovým divadielkom O Šípkovej Ruženke a divadelným predstavením O malom stromčeku, ktorý nás naučil, že odpadky nepatria do lesa. Počas Mini Playback Show, sme si vyskúšali aké je to byť ozajstnými spevákmi  a posledný deň sme sa premenili na malých indiánov hľadajúcich stratený poklad.

            Napriek nepriaznivému počasiu sme si užili výlet na Hradisko v Lipanoch, kde sme spoznali život rôznych druhov zvierat a vyskúšali jazdu na poníkovi. Počas pobytu vonku sa venujeme nielen pohybovým aktivitám na školskom dvore a v blízkom okolí, ale s radosťou využívame naše nové pieskovisko.

            V závere školského roka nás ešte čaká rozlúčka s budúcimi školákmi a potom .... PRÁÁÁZDNINY!!! V novom školskom roku sa tešíme na nových kamarátov.
            Kolektív MŠ

          • Bylinková škola na výstave motýľov

          • V sobotu 15. 6. 2024 sme v rámci krúžku Bylinková škola navštívili Botanickú záhradu UPJŠ v Košiciach, kde sa konala výstava živých tropických motýľov.

            Počas trvania výstavy bolo do Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach dopravených približne 7 000 kusov kukiel motýľov pôvodom z trópov celého sveta.  Postupne bolo predstavených viac ako 100 druhov a foriem motýľov.  Niektoré druhy boli zastúpené hojnými počtami kusov, iné vzácnejšie sa objavili len v jednotlivých exemplároch.

            Výstava bola doplnená predajom preparovaného hmyzu a počas celého trvania sa nachádzala vo vestibule expozícia preparovaného hmyzu.

            Po krásnom zážitku z motýľov, deti absolvovali trasu po náučnom chodníku v areáli botanickej záhrady vrátane lesoparku. Zastavili sme sa na stanovištiach s fitness strojmi, s interaktívnymi info tabuľami a lavičkami, mini ZOO. Na konci náučného chodníka nás čakalo milé prekvapenie v podobe krásneho výhľadu na mesto a lanovej dráhy, na ktorej sa deti vyšantili.

            Vedeli ste, že...?

            Botanická záhrada ako výskumné a pedagogické pracovisko Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach patrí medzi tri slovenské univerzitné botanické záhrady.  Jej rozlohou, ako aj rozsahom zbierkového fondu sa pýši titulom najväčšej botanickej záhrady na Slovensku. V tomto roku si pripomíname 74. výročie od jej založenia, aj keď prívlastok univerzitná jej patrí až od januára 1964.

            Mgr. Marta Miková

          • Čo nové v ŠKD?

          • alebo

            „Ako sme prežili školský rok“

                 V tomto školskom roku sme začali pracovať podľa nového výchovného programu. Našim cieľom je zabezpečiť deťom kvalitne strávený čas v škole mimo vyučovania. Aktivity zamerané na rozvoj dobrých vzťahov, spolupráce, komunikácie a empatie sú do plánu práce zaraďované pravidelne. Keďže máme zmiešané oddelenie, práca je náročná. Každé dieťa je iné, do školy prichádza z iného prostredia, každé má svoje individuálne potreby. Jedno je tiché, vadí mu hluk, iné je hlučné, ďalšie svojim nevhodným správaním zúfalo púta na seba pozornosť okolia. Každé je iné a práca v takejto skupine je náročná. Nielen pre vychovávateľa, ale aj pre niektoré deti. Napriek tomu sa v školskom klube snažíme vyhovieť potrebám všetkých detí. 

                 A čo všetko sme stihli?

                V septembri sme sa s deťmi vybrali do kina v Sabinove. Deti mali kino iba pre seba a užili si rozprávku Mávka – strážkyňa lesa. Október bol zaujímavý tým, že sme s deťmi navštívíli Steelpark v Košiciach. Je to park vedy, v ktorom si okrem iného deti vyskúšali aj to, ako fungujú magnety. V novembri sme ako každý rok spomínali na svojich blízkych zosnulých, ktorým deti zapálili spomienkové sviečky s personálnymi odkazmi do neba. V decembri sme sa znova zapojili do akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ a vyzbierané krabičky s milými darčekmi pre osamelých ľudí v domovoch dôchodcov sme naplnili vianočnou poštou. Deti im napísali krásne listy, ktoré nejednému dedkovi určite vyčarili úsmev na tvári. Okrem toho sme sa zapojili do programu na vianočnú akadémiu a odskočili sme si aj na vianočné trhy v Lipanoch. Január sa niesol vo fašiangovom duchu a deti si okrem školského karnevalu užili v škd aj fašiangové popoludnie  v maskách s hudbou, tancom a šiškami. Február nám spestrila  praktikantka Martina Novická, ktorá si počas dvojtýždňovej praxe vyskúšala, aké je to pracovať v školskom klube detí. A išlo jej to naozaj dobre. V marci, keď sa príroda začala prebúdzať, sme sa zúčastnili finále obnovy studničky Kadlubek, pri obnove ktorej stála aj pani učiteľka K. Janičová so svojimi žiakmi. Okrem toho sme si s deťmi vyrazili aj na nákup do second handu, v ktorom deti zistili, že si za pár eur môžu kúpiť síce nie úplne nové, ale stále pekné veci, ktorým môžu dať druhú šancu. V apríli sme s deťmi urobili malú brigádu a vyčistili od buriny ihrisko za školou. Deti sa aj takouto aktivitou učia pracovným návykom. Okrem toho sme sa už pripravovali aj na deň matiek a začali s prípravou darčekov pre mamky. Deti svojim mamkám sami posadili kvet, ktorý nejednu mamku určite potešil. V máji k nám prišla pekná správa, ktorá nás všetkých potešila. Báseň pre mamičku, ktorú sme spolu s deťmi napísali minulý rok, bola vydaná v zbierke básní, ktorú vydalo SPN – Mladé letá. V júni sme sa s niektorými dievčatami zúčastnili akcie Talent ŠKD. Išlo o prehliadku talentov školských klubov detí z hornotoryského regiónu, ktorú organizovala ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch.

                Deťom, rodičom a vedeniu školy ďakujeme za spoluprácu a prajeme zaslúžený oddych počas letných prázdnin.

            „ Človek sa môže stať človekom iba výchovou.“

            Naším cieľom je rozvíjať, upevňovať, dodržiavať a praktizovať........

             

            Š školský poriadok, šikovnosť

            K kultúra, kultúrne návyky, knižnica

            O ohľaduplnosť, ochota, objavovanie

            L láska, logika, listy

            Sspolupráca, slušnosť, sebapoznanie, sebarozvoj, správanie, skúsenosti, starostlivosť, sebadôvera

            Kkomunikácia, kritické myslenie

            Ý 

             

            K kreativita, kooperácia, komunitné kruhy, kolektív

            L láskavosť, ľudskosť

            Uúcta, uznanie, umenie, učenie, usilovnosť, úsmev

            B budúcnosť

             

            Ddisciplína, diskusia, didaktické hry, digitalizácia, dramatizácia, dielničky

            E emócie, exkurzie, empatia, estetika, ekológia

            T tolerancia, tvorivosť, túžby, tradície

            Í inakosť, individualita, informácie

            Mgr. Monika Kuchárová

          • Najkrajší deň v roku!

          • Aj takýto prívlastok sme počuli po oslave Dňa matiek v kultúrnom dome 26. mája 2024. Niektoré mamičky sa už nemohli dočkať vystúpenia svojich detí. A veru bolo sa na čo pozerať!

            Po tom ako naša moderátorka, Táňa Berdisová, všetkých privítala, nám „prvácki piráti“ ukázali, že mama a otec sú najväčším pokladom, väčším ako truhlica s mincami. V úvode taktiež štvrtáci Matúš Kuchár a Lenka Lubinszká rodičom úprimne poďakovali.

            Do programu boli zapojení všetci od najmladších až po najstarších – to ako vedia spievať a tancovať nám predviedli malí škôlkari, ale aj dospeláci z Folklórnej skupiny Jána Lazoríka Krivany – Torysa. Vlastnú báseň mamkám zarecitovali deti zo školského klubu. Druháci poďakovali mamkám básňou a krásnou piesňou. Tretiaci  sa predstavili vysielaním troch rádiostaníc. Štvrtáci, ktorí majú „slabosť“ na tancovanie, všetkých potešili tancom na známe slovenské piesne. 

            V programe nesmela chýbať overená a obľúbená rozprávačka, „príbuzná“  Andera z Košíc, Zoja Šejirmanová. Valentínka Kuchárová  zas prerozprávala obraz zo života krivjanskej rodáčky. 

            Záver patril speváckemu krúžku pod vedením pána učiteľa Petríka s doprovodom Terezky Šimovej.  Marianka Berdisová povedala krásnu básničku, ktorou potešila nejednu mamičku a tým dala za programom bodku takú maličkú. Veríme, že sme pre mamky, staré mamky ale aj otcov pripravili krásne popoludnie a vidíme sa o rok.

            Mgr. Silvia Radačovská

          • Turistický krúžok

          • Aktivity turistického krúžku v máji a júni

            V piatok 3. mája sme spoznávali body v pohorí Čergov. Naša túra začala z Kamenice, popod Kamenický hrad sme vystúpili na vrch Buková (903 m) s utešeným posedom. Odtiaľ sme sa presunuli k zaujímavému skalnému oknu nazvanom Sokolia skala. Spolu sme prešli 10 km (https://www.relive.cc/view/v36AGN4LDZv).

            V nedeľu 26. mája sme preskúmali tiesňavu Lačnovský kaňon. Naša túra začala vo Vyšnom Slavkove. Odtiaľ sme sa cez rozľahlé lúky presunuli do dedinky Lačnov, ktorá má menej než 10 obyvateľov. Z dediny sme sa pokračovali do Lačnovského kaňonu a preskúmali sme jeho severnú časť. Je to miesto bohaté na krásne skalné útvary, vodopády, jaskyne a potôčiky, miestami zabezpečené reťazami a schodíkmi - akýsi „malý Slovenský raj“. Prešli sme 17,5 km (https://www.relive.cc/view/vMq53kgeZ8O).

            Posledná túra sa uskutočnila v nedeľu 8.6. Počas nej sme zdolali významné turistické body v Levočských vrchoch. Vyrazili sme z obce Torysky, prešli sme okolo chaty Hrby a prišli k Pamätníku SNP („Vertuľa“) – miestu, kde bolo v roku 1944 zostrelené nemeckou stíhačkou sovietske lietadlo. Ďalším cieľom bola rozhľadňa Marčulina – 5-poschodová rozhľadňa, ktorá by v čase svojho dokončenia mala byť najvyššou nekomerčnou rozhľadňou na Slovensku. Pokochali sme sa neskutočnými výhľadmi a lesnou cestou zostúpili do Torysiek. Prešli sme 16,9 km (https://www.relive.cc/view/vQvyZxPXd4O).

            RNDr. Štefan Klembara

          • Matematický klokan

          • Aj tento rok sa na našej škole uskutočnila súťaž Matematický klokan. Ide o najväčšiu medzinárodnú matematickú súťaž, v ktorej každý rok súťažia milióny žiakov z celého sveta. U nás sa jej zúčastnilo 21 žiakov prvého a druhého stupňa. Z tohto počtu máme až troch úspešných riešiteľov, ktorí boli odmenení vecnými cenami. Mená najúspešnejších riešiteľov uvádzame v tabuľke. Pri žiakoch je uvedený percentil, ktorý udáva, koľko percent žiakov v konkrétnej kategórii malo horší výsledok ako daný žiak. Za pomoc s organizáciou súťaže na prvom stupni ďakujeme pani učiteľke Janičovej. Všetkým zúčastneným ďakujeme a úspešným riešiteľom gratulujeme.

            RNDr. Štefan Klembara

          • TALENT ŠKD 2024

          •     Vo štvrtok 6.6.2024 sa uskutočnila prehliadka talentov detí, ktoré navštevujú školské kluby v regióne hornej Torysy. Okrem nášho školského klubu sa zúčastnili aj kluby z ďalších siedmych okolitých obcí ako Nižný Slavkov, Brezovica, Lipany, Rožkovany, Červenica, Pečovská Nová Ves a Dubovica. Deti sa predviedli tancom, spevom, recitáciou a  hrou na hudobný nástroj.  Dievčatá z nášho klubu sa predviedli moderným tancom, ktorý sme si v klube nacvičovali už niekoľko týždňov. A bolo vidieť, že si vystúpenie užili. Svetlá, pódium a celková atmosféra urobili svoje. Ďakujeme Emily Dzugasovej, Vaneske Salasovičovej, Evičke Karabašovej, Emke Kohanovej, Eliške Kažovej, Lýdii Kuchárovej a Zojke Šejirmanovej .

            Mgr. Monika Kuchárová

          • Pomáhať druhým sa oplatí

          • Stretnutie s prezidentkou

            Bývalí žiaci našej školy Dominik Oreško a Samuel Čorňák 28. mája prežili jedinečný zážitok. V Prezidentskom paláci v Bratislave sa stretli so Zuzanou Čaputovou, prezidentkou Slovenskej republiky, ktorá prevzala záštitu nad celoslovenským projektom Detský čin roka. V školskom roku 2022/2023 Dominik Oreško, žiak 9.A, napísal o svojom dobrom skutku, ktorý vykonal so spolužiakom Samuelom Čorňákom. Práve ich príbeh bol nominovaný v kategórii Pomoc ľuďom. Ich odmenou bol nielen dobrý pocit, ale aj diplom a vecný dar. To ešte chlapci netušili, že sa koncom mája  tohto roka spolu s ďalšími deťmi, ktorých skutky boli v projekte ocenené alebo nominované, ocitnú v Grasalkovičovom paláci, v sídle prezidentky Slovenskej republiky. Detský čin roka je celoslovenský projekt, ktorý motivuje deti ku konaniu dobrých skutkov. A o to by sme sa mali snažiť aj my dospelí.

                Mgr. Alena Hrabčáková

          • Záchrana Ruženky

          • Ruža v tŕni, ruža v kríčku, najkrajšia je v ...

                 Po dlhom čase nás opäť potešilo svojim predstavením bábkové divadlo GAŠPARKO.  Škôlkarov aj prvostupniarov očarili nádherné kulisy a bábky. Zatajili sme dych pri sledovaní deja rozprávky Šípková Ruženka. Najmladším deťom sa páčil hlavne kostým princeznej, či kráľovský šašo  a najstarší chlapci sa pousmiali nad bozkávaním princa a princeznej J   Divadelné predstavenie sa nieslo v duchu dobrodružnej záchrany princeznej a bolo doplnené o vtipné dialógy a komentáre, na ktorých sa zasmiali aj pani učiteľky.

                 Dobro nakoniec porazilo zlo a zanechalo tak v nás len príjemné pocity. Už teraz sa tešíme na ďalšie predstavenia.

            Mgr. Miroslava Bartošová

          • Vesmírna súťaž

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do súťaže „Vesmír očami detí“, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská hvezdáreň v Hurbanove. Dňa 11.4.2024 sa v budove Hvezdárne a planetária v Prešove konalo vyhodnotenie okresných kôl tejto súťaže pre okresy Prešov, Poprad, Sabinov, Kežmarok a Levoča.  Z 59 prác  v druhej kategórii, kam patrili práce žiakov 1. - 4. ročníka, získala naša žiačka, Lenka Lubinszká, ocenenie za najlepšiu prácu v okresnom kole. Lenka navštevuje prvý rok Základnú umeleckú školu v Lipanoch, výtvarný odbor, čo sa odrazilo na jej tvorivosti  a zmysle pre detail. Maľovanie ju baví a chce sa v tom naďalej zdokonaľovať. Už teraz je skvelá! Čo poviete?

            Mgr. Silvia Radačovská

          • „Prežili sme holokaust“

          • Spoznávajme dejiny prostredníctvom spomienok výnimočných ľudí

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa 17. mája zúčastnili na dejepisnej exkurzii. V nádhernom meste Košice sa v Historickej radnici uskutočnilo podujatie pod názvom „Prežili sme holokaust“. Bol to 80-minútový program, ktorý moderovala moderátorka RTVS Dagmar Mozolová. Jej hlavným hosťom bola Denisa Nikodémová. Pani, ktorá prežila holokaust ako malé dieťa. Rozprávala o svojom detstve, priebehu a krutostiach vojny. Dozvedeli sme sa nové informácie o tom, ako žili Židia počas 2. svetovej vojny – na akých miestach sa schovávali, čo robili vojaci s ľuďmi, ktorí ich schovávali,... Súčasťou programu bol aj krátky 25-minútový dokument autorky Dagmar Mozolovej s názvom „Mamička“. Celú moderovanú diskusiu doplnenú citlivými piesňami Kataríny Koščovej a Daniela Špinera sme sledovali so zatajeným dychom. Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok. Po skončení diskusie sme navštívili Dóm svätej Alžbety – prezreli sme si interiér kostola, krypty pod ním a pokochali sa pohľadmi na Košice z jeho veže. 
             Tatiana Berdisová, 8. A

          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Dňa 14. mája sme sa zúčastnili na súťaži Hliadok mladých zdravotníkov v ZŠ Lipany, Komenského 113. Predchádzala jej poctivá, niekoľkotýždňová príprava.

            Vedeli sme, že okrem zdravotníckych otázok a otázok o Červenom kríži, budeme aj prakticky ošetrovať rany, ktoré boli znázornené veľmi reálne (zlomenina predlaktia a veľké vonkajšie krvácanie na predkolení). Žiaci mali predviesť aj poskytnutie resuscitácie (oživovanie) na figuríne. Na ďalšom stanovišti vykonali bočnú stabilizovanú polohu. Tú v bežnom živote potrebuje človek, ktorý dýcha, ale je v bezvedomí.

            Zdravotníci z našej školy sa umiestnili na veľmi pekných miestach. Konkrétne na 2. mieste so stratou jedného bodu a na 4. mieste so stratou troch bodov. Konkurencia bola silná, rozhodcovia korektní a naši Krivanci úžasní. Srdečne blahoželáme všetkým našim zdravotníkom a prajeme, aby nadobudnuté vedomosti vedeli využiť aj v reálnom živote. 
            Mgr. Mária Šimová

          • Modrý gombík v plnom prúde

          • Žiaci našej školy s veľkým srdcom Naši žiaci opäť preukázali, že majú nielen bystré hlavy, ale aj veľké srdcia. Tento rok sa naša základná škola opäť s nadšením zapojila do zbierky Modrý gombík, ktorá je organizovaná s cieľom pomôcť deťom v núdzi. Zbierka Modrý gombík je charitatívna iniciatíva, ktorá sa zameriava na pomoc deťom postihnutým vojnou, prírodnými katastrofami a inými krízovými situáciami po celom svete. Výnosy zo zbierky sú použité na zabezpečenie základných potrieb, ako sú jedlo, pitná voda, zdravotná starostlivosť a vzdelávanie. V piatok 17. mája sa naša škola premenila na centrum solidarity a pomoci. Hneď ráno pri vstupe do školy vítali žiaci oblečení v modrom a so širokými úsmevmi všetkých prichádzajúcich. Každý žiak a učiteľ mal možnosť prispieť dobrovoľným finančným darom a získať symbolický modrý gombík ako prejav podpory a spolupatričnosti. Na konci dňa sme s radosťou zistili, že sa nám podarilo vyzbierať úctyhodnú sumu. Táto suma bude teraz odoslaná organizátorom zbierky Modrý gombík, ktorí zabezpečia, aby peniaze boli použité na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Ďakujeme! Chceme sa poďakovať všetkým žiakom, učiteľom, rodičom a priateľom školy, ktorí prispeli a pomohli nám dosiahnuť tento úžasný výsledok. Vaša štedrosť a podpora ukázali, že spolu dokážeme veľké veci a môžeme urobiť svet lepším miestom pre všetkých. Zbierka Modrý gombík bola pre nás všetkých nezabudnuteľným zážitkom a dôkazom toho, že aj malé činy môžu mať veľký dopad. Sme hrdí na našich žiakov a tešíme sa na ďalšie podobné iniciatívy, kde budeme môcť opäť prejaviť našu spolupatričnosť a ochotu pomáhať.

            Sme jedna veľká rodina s veľkým srdcom!

            Mgr. Nikola Karaffová, koordinátor

          • ZOO a Dinopark

          • Alchymisti v akcii

            V sobotu 18.mája zažili žiaci nášho záujmového krúžku Alchymisti deň plný dobrodružstiev a poznávania. Spoločne sme navštívili ZOO a Dinopark v Košiciach a deň sme zakončili návštevou Spievajúcej fontány v centre mesta. Tento výlet bol skvelou príležitosťou na učenie mimo školských lavíc a priniesol mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Deň sme začali skoro ráno, plní nadšenia a očakávania. Cesta do Košíc ubehla rýchlo a po príchode nás privítalo krásne slnečné počasie. Našou prvou zastávkou bola ZOO, kde sa deti tešili na stretnutie so zvieratami z rôznych kútov sveta. Prehliadka ZOO bola fascinujúcim zážitkom. Žiaci mali možnosť vidieť majestátneho leva, hravé opice, medvede, ťavy a mnoho ďalších zvierat. Každá zastávka priniesla nové informácie o zvieratách, ich prirodzenom prostredí a zvykoch. Najväčšiu pozornosť pútal pavilón s exotickými plazmi, kde sme obdivovali farebné jašterice a impozantné hady. Deti boli nadšené a neustále kládli otázky, ktoré ešte viac obohatili ich zážitok. Po prehliadke ZOO sme sa presunuli do Dinoparku, kde sme vstúpili do sveta dávnych obrov. Repliky dinosaurov v životnej veľkosti úplne očarili našich mladých bádateľov. Prechádzka medzi týmito prehistorickými tvormi bola ako cesta časom späť. Žiaci sa dozvedeli o rôznych druhoch dinosaurov, ich spôsobe života a príčinách ich vyhynutia. Okrem toho mali možnosť zúčastniť sa prednášky vo forme 3D filmu, kde odhalili Skrytý svet dinosaurov. Po všetkých týchto zážitkoch sme si dali spoločný obed v nákupnom centre Aupark. Deti si užili chvíle odpočinku, podelili sa o svoje dojmy a zážitky. Neskôr sme sa presunuli do centra Košíc, kde nás čakala Spievajúca fontána. Táto jedinečná atrakcia, ktorá kombinuje hudbu, svetlo a vodu, očarila všetkých. Deti boli fascinované synchronizovanými vodnými tryskami, ktoré tancovali v rytme hudby, a farebnými svetlami, ktoré vytvárali magickú atmosféru. Bola to krásna a pokojná chvíľa na ukončenie nášho dobrodružného dňa. Deň plný zážitkov a poznávania ubehol ako voda a deti sa vracali domov plné nadšenia a nových vedomostí. Návšteva ZOO, Dinoparku a Spievajúcej fontány bola nielen zábavná, ale aj veľmi poučná. Žiaci si odniesli množstvo informácií, ktoré určite obohatia ich vedomosti a prebudia ešte väčší záujem o prírodu a históriu. Krúžok Alchymisti opäť dokázal, že učenie môže byť zábavné a vzrušujúce. Tešíme sa na ďalšie podobné výlety a nové dobrodružstvá, ktoré nás čakajú. Sme hrdí na našich žiakov, ktorí s nadšením a zvedavosťou objavujú svet okolo nás. Výlet do Košíc bol nezabudnuteľným zážitkom, na ktorý budeme všetci dlho spomínať!

            Mgr. Nikola Karaffová