• ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Ctení rodičia predškolákov!

            Srdečne Vás pozývame na zápis do 1. ročníka na školský rok 2024/2025, ktorý sa uskutoční v základnej škole v stredu 3. apríla 2024 v čase od 14.00 do 17.00  v triede 4. A (učebňa č. 16 na prvom poschodí).

            Ponúkame možnosť vopred si rezervovať presný čas zápisu na telefónnom čísle 0915 614 223 (Mgr. Silvia Radačovská, učiteľka poverená zápisom a budúca učiteľka prvákov).

            Po dohode s vedením školy (tel. 0910897681) je možné dieťa zapísať aj v inom termíne.  

            Zápis do 1. ročníka sa uskutoční za prítomnosti detí.

            Prihlášku môžete podať v listinnej podobe na formulári s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo elektronicky - ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA.

            V deň zápisu je potrebné doniesť vyplnenú prihlášku podpísanú obidvoma rodičmi (zákonnými zástupcami), rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.

            Ak nemáte možnosť elektronickú prihlášku vytlačiť, tak ju iba vyplňte, odošlite a oznámte nám túto skutočnosť na telefónnom čísle 0910897681. Prihlášku v tlačenej podobe máte k dispozícii v MŠ a na vrátnici školy.

            Ak rodič uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, je povinný o tejto skutočnosti informovať riaditeľku základnej školy v závere prihlášky (v poznámke).

        • Solivarské poklady
          • Solivarské poklady

          • Dňa 23. februára si herci  Bábkového divadla Babadlo v Prešove pripravili pre naše „malé poklady“, žiakov 1. až 5. ročníka divadelné predstavenia pod názvom „Solivarské poklady“. Táto povesť nám všetkým priblížila históriu ťažby soli. V malom a útulnom divadle na Solivare nás zaujala veľká drevená konštrukcia Gápľu. Žiaci sa dozvedeli nielen to ako sa na Solivare našla soľ, ale aj  to, ako sa ju podarilo umom vyťažiť z vody. V závere nám premietli, krátku projekciu z prostredia starého Solivaru, kde nám podrobne opísali ťažbu soli. Po predstavení sa žiaci , odfotografovali s hercami a išli sme spokojne domov.

            Dozvedeli sme sa, že soľ je nad zlato. Tiež, že zlatom a diamantmi sa polievka či iné jedlo osoliť nedá. Kto o tom nič nepočul a ani nevidel, ten nech sa vyberie do Solivaru.
            Mgr. Silvia Radačovská

        • Dajme spolu gól
          • Dajme spolu gól

          • Aj v tomto školskom roku trénujeme s najmenšími

            Od šk. roku 2019/2020 sa naša škola zapája do projektu pod záštitou Slovenského futbalového zväzu – Dajme spolu gól. Cieľom tohto projektu je spopularizovať futbal u detí v materských a základných školách na 1. stupni a zabezpečiť pre deti pravidelné pohybovo-športové aktivity so zameraním na futbal. Projektu sa zúčastňujú naši predškoláci z MŠ. Druhou skupinou sú prváci v ZŠ a tretiu skupinu tvoria žiaci a žiačky z 2. až 4. ročníka, ktorí pokračujú v projekte „Po škole s McDonald´s Cupom“. Aktivity trvajú spravidla 45 minút a prinášajú deťom nefalšovanú radosť z pohybu a hry. 

            Mgr. Ľubomír Bodnár

          • Oznam 

          • Jarné prázdniny a prerušenie prevádzky materskej školy

            Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jarné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne  26. február 2024 - 1. marec 2024.

            Začiatok vyučovania po prázdninách - 4. marec 2024 (pondelok).

            Zároveň oznamujeme rodičom detí materskej školy, že prevádzka materskej školy bude od 26. februára 2024 do 1. marca 2024, so súhlasom zriaďovateľa, prerušená z prevádzkových dôvodov. Prevádzka materskej školy bude obnovená  v pondelok 4. marca 2024 v štandardnom režime.

            Mgr. Mária Kromková
                 riaditeľka školy

        • Expert
          • Expert

          • Aj v tomto školskom roku sa na našej škole uskutočnila súťaž EXPERT. V súťaži boli zahrnuté otázky zo širokého spektra odborov – od prírodovedných predmetov, cez spoločenské predmety a jazyky až po šport a kultúru. Piataci a šiestaci súťažili v dvoch súťažných kategóriách – Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry. Starší žiaci si volili dve súťažné témy zo šiestich ponúknutých – Od Dunaja k Tatrám; Mozgolamy; Svetobežník; Tajomstvá prírody; Do you speak English? a Góly, body, sekundy. Tí žiaci, ktorí sa umiestnili v prvej štvrtine rebríčka získali titul TOP EXPERT v téme, v ktorej súťažili.

            Teší nás, že na škole máme až siedmich TOP EXPERTov. Všetci sú uvedení v tabuľke. V priložených otázkach z testu pre piatakov a šiestakov si môžete overiť, či by ste v tejto súťaži uspeli.

            RNDr. Štefan Klembara

          • Vedomostná súťaž

          • Nie len Vedko vie všetko

            Všetkovedko posiela hádanku v podobe nášho článku. Na záver sa  dozviete ako sa táto podoba tvorivého písania volá.

            V – vedátori

            Š – široké zameranie

            E – Einsteinovia

            T – tvorivé zadania

            K – kategórie 1.- 4.

            O – overenie nie len vedomostí

            V – víťazstvo na dosah

            E – encyklopédie

            D – dopriata radosť zo súťaženia

            K – kódovacie úlohy

            O – obdiv 

                                   patrí našim súťažiacim, ktorí sa do „Všetkovedka“ zapojili a úspešne reprezentovali našu školu na celoslovenskej súťaži.

             Titul „Všetkovedkov učeň“ získali títo žiaci:  Jakub Hovanec 3.A, Tobias Bujňák 4.A, Michal Garančovský 4.A, Nela Smetanová 2.A, Lukáš Stedina 2.A, Samuel Želinský 1.A, Oliver Michálek 1.A

            Titul „Všetkovedko“  najmúdrejšia medzi najbystrejšími získala : Marianna Berdisová 3.A

            No a odpoveď na hádanku : Takémuto tvorivému písaniu sa hovorí Akrostich.

            PaedDr. Katarína Janičová

          • Tajomný svet príbehov

          • Kriviansky luskáčik

            Súťaže? To je naša srdcová záležitosť. Zapájame sa do rôznych: matematických, biologických, čitateľských... 

            Do čitateľského orieška sme sa pustili s naozaj veľkým luskáčikom. Prvostupniari si so záujmom prečítali príbehy.  K textu boli pripravené pre žiakov „oriešky“ na vypracovanie, zamerané na porozumenie textu. Lúskali sme otázky, kvízy, obrázky, priraďovačky, ale aj matematické hlavolamy. Nespútaná fantázia našich detí sa naplno prejavila pri tvorbe ilustrácií k textom.

            Všetky odpovede, výtvarné práce sme zabalili a poslali. Teraz už len netrpezlivo očakávame výsledky.

            PaedDr. Katarína Janičová

          • Šaliansky Maťko 2024

          • Vrátili sme sa do dávnej minulosti

            V Základnej škole s materskou školou Krivany sa aj tento rok uskutočnilo školské kolo literárnej súťaže Šaliansky Maťko. V utorok 29. januára sa žiaci 2. až 7. ročníka stretli v triede 5. A, aby predstavili svoje pripravené slovenské povesti. Porota si vypočula zaujímavé príbehy o Važeckej jaskyni,  Levočskej panej či kliatbe na Bytčianskom zámku.

            Súťažiaci sa preniesli do minulých čias, aby tak  spoznávali naše národné tradície i históriu Slovenska. V jednotlivých kategóriách zvíťazili tretiačka Zoja Šejirmanová, piatačka Lea Šašalová a šiestak Peter Stedina. Títo interpreti povestí nás reprezentovali aj na okresnom kole v Lipanoch 7. februára. Odtiaľ si priniesli čestné uznanie i vecný dar.  „Povesť som sa naučila rýchlo. Som za to vďačná, pretože som si rozšírila svoje obzory,“ povedala o akcii Valentína Kuchárová, žiačka 5. ročníka.                                                                 
            Mgr. Alena Hrabčáková

          • Detský čin roka

          • Naši žiaci prispeli k zlepšeniu tohto sveta

            Bývalí žiaci našej základnej školy dostali ocenenie (diplom a vecný dar od partnerov projektu) za nomináciu v celoslovenskom projekte Detský čin roka 2023. Ešte v mesiaci jún v školskom roku 2022/2023 Dominik Oreško, žiak             9. A, zareagoval na výzvu a zapojil sa do projektu. Napísal správu o svojom dobrom skutku, ktorý vykonal so svojím kamarátom i spolužiakom Samuelom Čorňákom. Práve ich skutok bol nominovaný ako jeden z piatich príbehov kategórie Pomoc ľuďom.

            O pár mesiacov neskôr sa členovia novinársko-čitateľského krúžku v rámci detskej poroty zapojili do hlasovania o najcennejší skutok v ôsmich kategóriách (Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad, Cena Sašky Fischerovej, Dobrý čin na nete). Celoslovenský projekt sa konal pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Táto významná aktivita motivuje deti ku konaniu dobrých skutkov a pomáha im zorientovať sa v hodnotách. Dominikovi a Samuelovi ďakujeme za vykonané dobro a reprezentáciu školy. Zároveň si všetci prajme, aby tých dobrých skutkov a hlavne žiakov, ktorí o nich budú písať, bolo čo najviac.

             Mgr. Alena Hrabčáková

             

          • Karneval

          • Fašiangová tancovačka

                  Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Deti celé týždne rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Dočkali sa a piatok  9.2.2024 sa vyparádili na fašiangovú tancovačku. Žiaci 1. stupňa sa tešili na vyzdobenú telocvičňu, kde ich privítala  veselá hudba. Na tancovačku prišli aj naši najmenší z materskej škôlky. Boli odvážni a smelo  predstavili svoje masky. Princezné čí lesné víly, motýle, tie zabezpečili, že sme sa cítili ako na lúke. Viacero spidermanov a batmanov naháňalo kovbojov, ako to už v rozprávkach býva. Každá trieda naučila svojich rovesníkov  veselý tanec a všetci sa veselo zabávali.  Najväčšiu radosť spravila deťom tombola, kde nikto neodišiel naprázdno a odniesol si krásne ceny. Už teraz sme plní  očakávaní,  aké  masky  pre nás pripravia deti na budúci rok.

            Mgr. Mária Onuferová

          • V našej škole máme ...

          • Triedy kde sa číta pre radosť

                 Láska ku knihám a k čítaniu sa pestuje ako kvetinka. Na našej škole si tieto kvetinky pestujeme od prvého ročníka. Snažíme sa čítať so žiakmi príbehy od našich slovenských autorov, vyberáme veľa vtipných a poučných príbehov. Veľmi sme sa potešili, keď sme sa dozvedeli o projekte „Čítame pre radosť“, do ktorého sme sa hneď zapojili a nové knihy získali pre triedu prvého, druhého ročníka a materskej školy.

            Teraz s radosťou objavujeme záhadný, čarovný, vtipný svet rozprávok a iných literárnych žánrov.

            PaedDr. Katarína Janičová

        • Fašiangové popoludnie v ŠKD
          • Fašiangové popoludnie v ŠKD

          • „Fašiangy ,Turíce, Veľká noc príde........“

            V piatok 26.1.2024 sme si pre deti v školskom klube pripravili fašiangový deň. Deti prišli oblečené v karnevalových kostýmoch. Tak málo stačilo na to, aby deň v školskom klube vyzeral trocha inak. S deťmi sme si opäť pripomenuli, čo sú to fašiangy, kedy sa začínajú a kedy končia a aké jedlá sú pre fašiangy typické.  Nechýbali ani tanečno – pohybové aktivity, ako aj aktivity na utuženie kolektívu a rozvoj pozitívnej klímy v našej skupine. Veríme, že sa deti zabavili a odniesli si domov kus dobrej nálady.

            Mgr. Monika Kuchárová

          • Turistický krúžok

          • Aktivity turistického krúžku v novembri až januári

            Posledná jesenná túra sa uskutočnila v sobotu 4. novembra. Jej cieľom bol vrch Lysá (1 068 m) v pohorí Čergov. Túra začala z obce Drienica, odtiaľ sme cez les vystúpili na samotný vrchol Lysej. Z vrcholu sme prešli okolo partizánskeho pamätníka k útvaru s názvom Oltár kameň - zvláštnemu kameňu vyzdvihnutému nad úroveň terénu, pri ktorom stojí drevená kaplnka, v ktorej sa raz ročne slúži gréckokatolícka omša. Naspäť do Drienice sme sa vrátili po asfaltke okolo chaty Šport. Spolu sme prešli 11 km. Za pomoc s dopravou ďakujeme obci Krivany. (https://www.relive.cc/web/view/vevWBEBJEyq)

            Prvá zimná túra sa uskutočnila v nedeľu 3. decembra. Jej cieľom bola rozhľadňa Balažka pod rovnomenným vrchom v pohorí Hromovec. Túra sa začala z Lipian, po pomerne bohatej snehovej nádielke sme vyšli k samotnej rozhľadni, pokochali sa pohľadmi na okolie a peši sa vrátili do Krivian. Spolu sme prešli 7,8 km. (https://www.relive.cc/web/view/vMq53127J8O)

            Ďalšia zimná túra sa uskutočnila v nedeľu 21. januára. Jej cieľom bola osada Podproč uprostred lesov Levočských vrchov. Osadu ešte za čias socializmu opustili jej obyvatelia. Dnes je cieľom najmä chatárov, no zistili sme, že v nej žijú dve rodiny. Nachádzajú sa v nej drevenice, chaty, zrúcaniny domov a opravený kostol. Túra sa začala z obce Brutovce po náročnom teréne na mnohých miestach pokrytým ľadom. Po preskúmaní dediny sme sa vrátili cez les k obci Oľšavica a odtiaľ sa presunuli do Brutoviec. Spolu sme prešli 10,9 km. Za pomoc s dopravou ďakujeme pani Karabašovej. (https://www.relive.cc/web/view/vdORj4MXDrO)

            RNDr. Štefan Klembara

        • Školské kolo Pytagoriády
          • Školské kolo Pytagoriády

          • V dňoch 12. a 13. decembra 2023 sa 25 žiaci našej školy zúčastnili školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda. V utorok 12.12. sa uskutočnila súťaž pre kategórie P3, P4 a P5. V stredu 13.12. súťažili kategórie P6, P7 a P8. V Pytagoriáde je úspešným riešiteľom ten, kto vyrieši správne aspoň 10 z 15 úloh. Ak úspešný riešiteľ odovzdá svoje vypracovanie skôr, získava bonusové body za čas. Potešila nás skutočnosť, že až siedmi žiaci našej školy sa zaradili medzi úspešných riešiteľov. Zúčastneným žiakom ďakujeme, výhercom srdečne gratulujeme a tešíme sa na úlohy okresného kola. Taktiež ďakujeme pani učiteľke Janičovej za pomoc s organizáciou súťaže pre nižšie ročníky. V tabuľke uvádzame úspešných riešiteľov.

            RNDr. Štefan Klembara

          • Oznam

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

             

            Názov zamestnávateľa : Základná škola s materskou školou Krivany

            Adresa : Krivany 1, 082 71 Krivany

            Kontakt : skola@zskrivany.edu.sk , M: 0910 897 681 (Mgr. Mária Kromková)

            Pracovná pozícia : Pedagogický asistent v MŠ

            Úväzok : 100 %   (doba určitá do 31. 08. 2024, zástup počas PN)

            Dátum nástupu: 15. 01. 2024

            Kvalifikačné predpoklady: V zmysle zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle Vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 173/2023  o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov  a odborných zamestnancov.

            Ďalšie požiadavky: bezúhonnosť, zdravotná spôsobilosť, ovládanie štátneho jazyka

            Platové zaradenie: V zmysle zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v závislosti od dosiahnutého vzdelania a dĺžky započítanej praxe.

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, kópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní, štruktúrovaný profesijný životopis, súhlas so spracovaním osobných údajov pre potreby výberového konania v zmysle zákona č.18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov              

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom, poštou alebo osobne do 11. 01. 2024, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov. Predpokladaný termín výberového konania 12. 01. 2024.

             

            Mgr. Mária Kromková, riaditeľka ZŠ s MŠ Krivany

        • Oznam 
          • Oznam 

          • Vianočné prázdniny a prerušenie prevádzky materskej školy

            Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že vianočné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne  23. december 2023 - 7. január 2024.

            Začiatok vyučovania po prázdninách je 8. január 2024 (pondelok).

            Zároveň oznamujeme rodičom detí materskej školy, že prevádzka materskej školy bude od 23. decembra 2023 do 5. januára 2024, so súhlasom zriaďovateľa, prerušená z prevádzkových dôvodov. Prevádzka materskej školy bude obnovená  v pondelok 8. januára 2024 v štandardnom režime.

            Mgr. Mária Kromková
                 riaditeľka školy

        • Technická výzva našich žiakov
          • Technická výzva našich žiakov

          • Úspechy v okresnom kole Technickej olympiády v Sabinove

            Dátum: 23.11.2023

            Pred nedávnom sa v okresnom kole Technickej olympiády v Sabinove naši šikovní žiaci predviedli v plnom nasadení. Súťaž, ktorá kombinuje teoretické a praktické skúšky, priniesla našej škole viacero úspechov a motivovala našich talentovaných technikov k ešte väčším výkonom.

            V kategórii A nás reprezentovali Martin Šimko a Marek Hovančík z 8.A triedy, ktorí spolupracovali ako tím. Ich odhodlanie a schopnosti ich priviedli na krásne 3. miesto v celkovom hodnotení. V B kategórii tvoril Matúš Bujňaček, ktorý súťažil sám a dosiahol výborné 4. miesto. V celkovom poradí boli body našich žiakov s veľmi tesným rozdielom na prvých troch priečkach.

            Úlohy pre súťažiacich boli náročné a zaujímavé. Skupina A mala za úlohu vyrobiť špachtľu, zatiaľ čo skupina B mala za úlohu vyrobiť brusítko na ceruzky. Žiaci sa s obrovským nadšením pustili do riešenia úloh a ich výsledky nás nesmierne potešili.

            Priebeh súťaže sa žiakom veľmi páčil a už teraz sa tešia na ďalší ročník súťaže. Sme hrdí na ich úspechy a veríme, že im nová skúsenosť prinesie ešte viac motivácie pre ďalšie technické výzvy.

            Mgr. Katarína Janošková

             

        • Návšteva DJZ Prešov
          • Návšteva DJZ Prešov

          • Ako išlo vajce na vandrovku

            Deti prvého stupňa dostali tento rok predčasný Mikulášsky darček  v podobe divadelného predstavenia, ktoré sa uskutočnilo 5.12 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, pod názvom Ako išlo vajce na vandrovku. Plní očakávaní sme vstúpili do divadla a nevedeli sa vynadívať na krásne priestory a vianočne vyzdobené divadlo. Atmosféra v divadelnej sále hneď od začiatku vtiahla malých divákov do príbehu.

            Klasická rozprávka, mala netradičné spracovanie.   Hugo je chalan ako každý iný, len nevie povedať „r“ a je „tloškucholý“. Nudu však nepozná a vyberie sa na vandrovku rovno pod morskú hladinu.  Pútavý príbeh, plný spevu a tanca rozveselil deti aj pani učiteľky. Všetky deti si odniesli krásny zážitok . A pani učiteľky pochválili deti sa disciplinovanosť a slušné správanie v divadle.

            Mgr. Mária Onuferová

             

        • Slovenské technické múzeum
          • Slovenské technické múzeum

          • Gréta Hradiská, 6.A

            9.12. v sobotu sme z krúžku Alchymisti išli na exkurziu do Košíc. Cesta tam bola super. Prešli sme sa po vianočných trhoch, navštívili sme múzeum a vedecko-technické centrum, kde nám milá pani sprievodkyňa povedala zaujímavé veci. Mohli sme sa hrať s hračkami. Na toto nikdy nezabudnem! Bol to skvelý výlet!

            Filip Križalkovič, 6.A

            Dňa 9.12. nás p.uč. Karaffová vzala do Košíc. Najprv sme išli do Dómu sv. Alžbety, potom sme sa prešli po vianočných trhoch, kde sme si dali horúcu čokoládu. Po chutnom obede sme išli do Slovenského technického múzea a vedecko-technického centra, kde nás previedla pani sprievodkyňa. Ďakujeme pani učiteľke Karaffovej za tak krásny výlet. 

            Michal Štvarták, 6.A

            Vo vedecko-technickom centre bola veľká sranda, bolo tam veľa strojov, nástrojov, prístrojov,... Veľmi sa mi páčila Nekonečná studňa a Newtonov vozík. Tiež sa mi podarilo vybrať ježka z klietky. Čas bežal veľmi rýchlo, všetkým sa zdalo, že sme tam boli len chvíľku a pritom sme tam strávili 2,5 hodiny. Škoda, že sme už museli ísť domov. Určite tam ešte niekedy pôjdem.

            Peter Stedina, 6.A

            Cestu vlakom som si vážne užil, V Košiciach sme sa prešli po meste, zastavili sme sa na vianočných trhoch, dali sme si obed a išli sme do Slovenského technického múzea. Boli tam zaujímavé veci ako staré počítače, nástroje, brnenie, 600 kg dvere odliate v celku!...atď. Najviac sa mi páčil zmenšený model vysokej pece, ktorý pre múzeum ako záverečnú prácu urobili žiaci strednej technickej školy. Pani sprievodkyňa nám veľmi jednoducho pri ňom vysvetlila ako prebieha tavenie železa. Vo vedecko-technickom centre bolo strašne veľa zaujímavých vecí. Mamke aj bratovi som kúpil darčeky a doma som im porozprával aký super deň to bol!

            Matúš Bujňaček, 7.A

            V múzeu sa mi všetko veľmi páčilo, strašne veľa zaujímavých vecí tam bolo. Najviac ma oslovila ambulancia zubára kedysi a jeho náradie. Vlastne všetky informácie ma prekvapili. Zistil som, že viaceré vec, ktoré sme tam videli máme aj my doma. 

            Jozef Kušnír, 7.A

            Mňa veľmi oslovila studňa zabudnutia a skladanie častí tela. Celý výlet som si veľmi užil. ešte by som tam niekedy chcel ísť.

            Sebastián Bujňák, 7.A

            Vlakom sme sa odviezli do Košíc, kde sme navštívili Dóm sv. Alžbety, prešli sme sa po vianočných trhoch. Keď sme sa dostali do vedecko-technického centra, tak nám pani sprievodkyňa najprv ukázala exponáty v múzeu, porozprávala nám ako to fungovalo v minulosti. Ukázala nám samurajskú výstroj, zubársku ambulanciu a nakoniec sme si mohli zahrať úžasné interaktívne hry.